huisje in de handen van een koppel

Gisteren kwam het VRT-Nieuws terug met een verslag van de Notarisbarometer. “Het vastgoed blijft stijgen”.

Wie de verkoopprijzen bestudeert en wat jaartjes op de teller heeft zoals ik, kijkt raar op. Maar we weten het eigenlijk wel.

  • In 1991 kocht ik zelf een pand met een ‘goedkope’ financiering van 11%. Vandaag is het zelfde pand voor mijn verzekeraar 4 keer duurder ingeschreven voor mijn brandverzekering. De grond zit daar dus niet in. De rentes liggen nu veel lager. De financieringstermijn is tegenwoordig langer dan 30 jaren geleden gebruikelijk.
  • In het zelfde VRT-nieuwsbericht vertelde de woordvoerder van de bouwsector dat de grondstoffen ‘over de kop’ gaan. Aannemers maken nu offertes met dagprijzen. Goh, wat gaat dan de inflatie doen?

Vannacht heb ik een paar uur zitten rekenen. Wie rekent, snapt waarom die vastgoedprijzen blijven stijgen. Logisch dat kopers en banken het zo graag willen.

Zelf heb ik 2 dertigers rondlopen: “Papa, in Londen, Parijs en Amsterdam is het al lang veel duurder en wij zitten ertussen”. Zijzelf en hun vriendenkring zijn allemaal wel aan het volgen wat kan en wat niet. Er is veel goesting en dat houdt de markt warm. Zelf probeer ik het hoofd koel te houden.

Wie zelf geen tijd of goesting heeft om dingen na te rekenen, mag mijn rekentool Simulatie Woningkrediet wel even gebruiken.

Hiermee kunnen we misschien tijd ruilen.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter