Werk “zoeken” wordt werk “vinden”

Op zoek naar werk, maar welk werk?

Voor een zelfstandige of ex-zelfstandige is het niet altijd eenvoudig om te weten welk nieuw werk hij/ zij wil. Zelfstandigen in moeilijkheden en hun echtgenoten hebben daarom ook recht op loopbaaninformatie. Op www.vdab.be/loopbaaninformatie lees je hoe je kan geholpen worden.

Voor 40 euro kan u 4 uur loopbaanbegeleiding krijgen (waarde 510 euro). Voor meer informatie of voor ondersteuning bij het aanvragen van een loopbaancheque, kan je terecht op ons gratis nummer 0800.99.138 of op ons kantoor zelf: we helpen je verder.

Je vraag naar werk bekendmaken

Indien je bijkomend inkomen als werknemer zoekt, kan je via de VDAB op 3 manieren jouw zoektocht naar werk bekendmaken:

 • Via de gratis servicelijn 0800.30.700: een consulent helpt je in 15 a 20 minuutjes om jouw wensen te registreren. Deze servicelijn staat open van 8 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds.
 • In een van de 134 werkwinkels in Vlaanderen kan je op een computer of met de hulp van een consulent jouw vraag bekendmaken. De dichtstbijzijnde werkwinkel kan je gemakkelijk vinden via www.werkwinkel.be: je moet er alleen jouw postcode of gemeente ingeven.
 • Van thuis kan je op de website www.vdab.be zelf een registratieformulier invullen. Bij de eerste aanmelding kan je een eigen paswoord aanmaken. Indien je deels zelfstandig blijft, schrijft je jou best in als ‘vrij ingeschreven werkzoekende’.

Voor iedere manier is jouw rijksregisternummer (staat op SIS-kaart of identiteitskaart) nodig.

Zelf zoeken in de grootste lijst van openstaande vacatures

Op de website van www.vdab.be/werkzoeken staat de grootste beschikbare lijst van openstaande vacatures. Op basis van jouw beroep, studies, regio of een trefwoord, vindt u onmiddellijk de vacatures, die voor jou interessant zijn. Indien je er niet uitgeraakt, kan je ondersteuning krijgen in een werkwinkel van de VDAB.

Krantenadvertenties

Kijk zeker ook naar de krantenadvertenties. Onderzoek wijst uit dat de klassieke advertentie voorlopig zeker zo belangrijk blijft als vacatures via het internet.

Facebookpagina Boeren op een Kruispunt

https://www.facebook.com/BoerVolTalent

Uw eigen netwerk aanspreken

Een groot aantal vacatures wordt nooit bekendgemaakt. Vele bedrijven polsen vaak eerst bij hun eigen personeel of er iemand interesse heeft in de job, dan wel of het personeel iemand kent, die in aanmerking komt voor de job. Vertel jouw vrienden, kennissen, familie of medewerkers van leveranciers en afnemers, dat je een job zoekt en wat je precies voor ogen hebt. Je kan ook sociale netwerksites als Facebook of Linkedin gebruiken, om jouw netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar werk. We maakten zelf een pagina met vacatures van organisaties, die je kent.

Neem zelf initiatief en stap naar een bedrijf

Durf ook gerust spontaan te solliciteren zonder dat je weet of er een vacature is in een bedrijf. Wees niet bang dat het bedrijf als opdringerig zou ervaren. Integendeel, spontaan solliciteren is de laatste jaren een normaal fenomeen geworden en getuigt van motivatie en enthousiasme. Stap eens binnen bij alle mensen en bedrijven, die tot nu toe op uw diensten en producten rekenden: leveranciers, afnemers, dienstverleners, verenigingen en organisaties. U kan op voorhand bedrijfsinformatie en de bestaande vacatures vinden op hun website. U kan alle vertegenwoordigers en verkopers ook aanspreken met uw vraag om uw sollicitatie te ondersteunen.

Aanvaard tijdelijk werk als tussenstap

In afwachting van een vaste job kan je jou inschrijven bij de vele interimkantoren. Om echt succes te hebben, neem je best regelmatig contact op met uw vraag naar werk: anders loop je wel eens het risico om vergeten te worden. Voordeel van een tijdelijke job is dat je meestal sneller wordt aangeworven. Bovendien kan je je bewijzen in de job, zodat je na je tijdelijk contract kan aangeworven worden voor een vaste job.

Je ervaring in de verf zetten

Bij een sollicitatie (mondeling of schriftelijk) wil een werkgever weten of je over voldoende ervaring en kennis beschikt.

 • Laat u nooit afschrikken door diplomavereisten. Wie jaren werkte als zelfstandig ondernemer, heeft altijd een getuigschrift voor excellente arbeidsinzet, arbeidsethiek en verantwoordelijkheid. Dit geeft u voorsprong op vele andere sollicitanten, die nooit zelfstandig zijn geweest.
 • U kan dit bewijzen met een uitgebreid curriculum vitae (een beschrijving van uw loopbaan). Vergeet daarbij niet al uw competenties en talenten te vermelden.
  • Liever iets te uitgebreid, dan te weinig. Op www.vdab.be/solliciteren vindt u tientallen tips om uw mogelijkheden zo goed mogelijk in de verf te zetten.
  • Vermeld zeker in uw sollicitatiebrief dat u zelfstandig bent of was: de arbeidsethiek, inzet en verantwoordelijkheidszin van zelfstandigen opent bij kandidaat-werkgevers alle deuren. We krijgen bij vzw Boeren op een Kruispunt regelmatig vragen van werkgevers, die specifiek op zoek zijn naar een (ex-)zelfstandige als werknemer.
  • Vergeet niet uw engagementen als vrijwilliger of bestuurslid van verenigingen of organisaties te vermelden: werkgevers zijn geïnteresseerd in kandidaten met engagement en verantwoordelijkheidszin.
 • U kan voor bepaalde jobs ook een ervaringsbewijs aanvragen bij de VDAB of een VDAB-partner. Met dit getuigschrift kan u de werkgever bewijzen wat u al kan. Er zijn ervaringsbewijzen voor onder andere: buschauffeur, heftruckchauffeur, hovenier, verhuizer, keukenmedewerker, magazijnmedewerker, kapper…
  Op www.werk.be staat de volledige lijst en uitleg wat u zou moeten kunnen.
 • Voor de tuinbouwsector kan u ook terecht bij Eduplus.

Bezoek zoveel mogelijk jobdagen

Er worden regelmatig jobdagen georganiseerd, waar je mondeling al kunt contacten leggen, de sfeer opsnuiven en informeel kennismaken met mogelijke collega’s en werkgevers. Je leert de sector kennen in een ontspannen sfeer.

Nog een opleiding meepikken

De VDAB organiseert tal van praktische opleidingen, die jouw inzetbaarheid in de arbeidsmarkt verhogen.  Je kan beroep doen op verschillende premies:

 • Op www.vdab.be/opleidingscheques staan alle voordelen opgelijst.
 • Op www.vdab.be/opleidingen/opleidingspremies krijg je een overzicht van alle mogelijke premies voor Verplaatsingsvergoeding, Verblijfsvergoeding, Kinderopvangvergoeding, Stimulanspremie, Premie einde opleiding, Sectorpremie.
  • Voor de sector van verpleging zijn er opfriscursussen voor verpleegkundigen die gedurende lange tijd niet meer in de sector werkten: Klik hier voor adressen en contactnummers. Werk verzekerd: in enkele weken staat u terug waar u de sector verliet.
  • Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek organiseert gratis opleidingen voor vrachtwagenchauffeurs CE (13 weken), heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur. Klik hier voor meer informatie. Werk verzekerd: in bijberoep of hoofdberoep.
  • De bouwsector geeft financiële steun voor bouwopleidingen. Klik hier voor meer informatie. Werk verzekerd in bijberoep of hoofdberoep: u kan beginnen werken en tegelijk een opleiding genieten, die financieel ondersteund wordt door de sector.
  • De sector Schoonmaakbedrijven organiseert gratis opleidingen Professionele Schoonmaak Technieken via de VDAB. Klik hier voor meer informatie.. Werk verzekerd: de kranten staan vol met vacatures in horeca, ziekenhuizen, rusthuizen, scholen. Je kan ook aan de slag in de particuliere sector.

Het WIN-WIN-aanwervingsplan maakt aanwerven interessanter

 • Zoek je werk? Kijk dan even of je bij jouw nieuwe werkgever niet kan uitpakken met extra troeven: werkbonus en/of werkhervattingstoeslag en/of inkomensgarantie-uitkering en/of maandelijkse kinderopvangtoeslag.
 • Zoek je als werkgever personeel? Jouw onderneming kan genieten van uitzonderlijke voordelen bij aanwerving van personeel dat voldoet aan enkele voorwaarden.

Voor meer info kan je bellen naar het gratis servicenummer van de VDAB 0800.30.700.