Automatische hulp en steun voor meest complexe bedrijfsproblemen zou voor betere resultaten kunnen zorgen. 

Mensen in stress maken vaak keuzes die niet helpend zijn in het doorbreken van de spiraal van stress. Denk hierbij maar aan het spelen op de loterij, kopen van nutteloze toestellen, niet sparen en het niet nemen van kansen ,… (Shah et al., 2012).

Schaarste vormt een belangrijke bron van stress en bepaalt de manier van denken. De focus komt namelijk te liggen op datgene waarvan er te weinig is, waardoor de overblijvende mentale ruimte voor andere zaken minder wordt. De bandbreedte wordt kleiner. Deze schaarste kan zich in allerhande vormen uiten: schaarste in tijd, geld, sociale contacten, … Bij mensen in stress, is het duidelijk dat schaarste in (financiële) hulpbronnen de focus bepaalt.

(…)

Waar het beleid algemeen veronderstelt dat de ondernemer in alle omstandigheden de mogelijkheid heeft om de juiste keuzes te maken, is in verschillende studies aangetoond dat dit niet het geval is voor ondernemers die te lang onder stress moeten werken. Deze stress kan zich zowel op financieel, geestelijk of gewoon op tijdsniveau manifesteren.

Hierdoor gaan ondernemers soms suboptimale keuzes maken, waar de buitenwacht weinig begrip kan opbrengen. 

Daarom zou in de adviesverlening voor kwetsbare ondernemers (of noem het hulpverlening) een automatische dienst van bedrijfsleiders-advies maatschappelijk kostenbesparend kunnen zijn.
De besparingen door minder bedrijfsfalingen en minder arbeidsongeschiktheid van ondernemers zijn een veelvoud van de kostprijs van zo’n holistische bedrijfsleidersbegeleiding.

Het probleem is echter dat diegenen, die dit het meest kunnen gebruiken, geen toegang krijgen tot dergelijke integrale aanpak,
terwijl anderen, die het niet nodig hebben, -zoals voorheen- deze subsidie meest zouden opnemen. Dit heeft het Mattheus-effect.

[ssba-buttons]

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.