Wie is Riccy Focke eigenlijk? Een beetje over mijn privé situatie
75% Vlaming / 25 % Zeeuw.
Ik ben geboren in Sluis (Zeeuws-Vlaanderen). Drie van de vier grootouders zijn Vlamingen en een opa is authentieke Zeeuw. Omdat kinderen in Nederland pas vanaf hun 4 jaar naar de kleuterschool kunnen, reed ik vanaf mijn 3e alleen naar de kleuterklas in Middelburg in Vlaanderen. Voor de lagere school bleef ik in Middelburg hangen en vanaf mijn 6e leerjaar zat ik in het Sint-Janscollege te Meldert (met enkel internaatstudenten). Later studeerde ik af als landbouwingenieur aan de Universiteit Gent.
Sinds 1988 dienstverlener.
Terwijl mijn Nederlandse neven tijdens hun militaire dienst een minimumloon kregen, diende ik 12 maanden lang mijn ‘vaderland’ België voor 2.5 euro per dag. Daarom ging ik tijdens mijn legerdienst al bijklussen, eerst als meubeluitvoerder en verder als voorlichter van managementpakketten in de veehouderij. Sindsdien bleef ik mijn diensten aanbieden aan zelfstandige ondernemers. Ik werkte eerst als technisch-commercieel voorlichter voor een veevoederfirma, daarna als accountmanager agrarische kredietverlening voor een grootbank en tot 2019 als directeur voor de hulporganisatie vzw Boeren op een Kruispunt.
Altijd het belang van mijn klant indachtig.
In alle opdrachten kon ik een product aanbieden met meer waarde voor de klant. Dit maakt goede vrienden.
Veelal probeerde ik ook het ‘systeem’ beter te maken, klanten inzicht te geven hoe ze ermee moesten omgaan om er beter uit te komen.
Systeemfouten blijven, hoe je ermee omgaat niet.
In mijn contacten met de overheid en stakeholders bracht ik veel praktijkverhalen boven die hen nieuw inzicht gaven in de realiteit van de ondernemers ‘aan het front van de zakenwereld’. Mede hierdoor kreeg ik een Ereteken van de Vlaamse Overheid.
Veerkracht geven aan ondernemers in een steeds veranderend kader helpt ondernemers vooruit. Mensen inzicht geven in wat ze moeten veranderen en waar ze moeten leren mee omgaan.
Onafhankelijk zoeken naar de noden van de klant.
Mijn begeleidingen worden geïnspireerd door de problemen van honderden klanten. Door mijn helikoptervisie op het ondernemerschap blijf ik creatief. Door me in te leven geef ik oplossingen die haalbaar zijn voor de adviesvrager. Het zijn niet ‘mijn oplossingen, die werken’, maar de ‘oplossingen die passen’ bij de adviesvrager, zijn gezin, zijn bedrijf en zijn particuliere situatie.
Het is de kwetsbaarheid die me inspiratie geeft.
Ik hou liefst mezelf en mijn klanten in hun talent. Maar een ondernemershoofd kan nooit bevatten wat hij/zij allemaal moet kennen om succesvol te blijven.
Door dit te beseffen zie ik hindernissen, die ondernemers zelf niet door hebben. Door deze hindernissen telkens op te lossen, kan ik snel antwoorden geven, die effectief en efficiënt werken.
Alles draait rond vertrouwen, respect en vrijheid.
In zaken wordt vertrouwen veelal geconcretiseerd in krediet. Ik hou van cijfers om de kredietwaardigheid van mijn relaties te verhogen. De optimalisatie van de balans, de resultaatrekening en het management zorgen ervoor dat krediet nooit omslaat in ‘schuld’. Krediet moet altijd betaald worden: een realistisch aflossingsplan maakt het mogelijk.
Mijn klanten krijgen altijd respect en begrip. Mensen maken fouten waaruit ze kunnen leren. Met vertrouwen blijf ik meedenken aan mogelijkheden binnen de beperkingen.
De vrijheid om te kiezen is belangrijk voor iedere ondernemer. Vrijheid wil niet zeggen dat alles kan, maar als je kan doen wat je wilt binnen het kader, zijn er écht veel mogelijkheden om je als ondernemer te ontplooien.
Als één van de drie bovenstaande waarden niet aanwezig is, wordt iedere relatie of samenwerking moeilijk. Daarom hou ik hier iedere keer rekening mee want ik wil echt dat het lukt.
Als je wilt, kan ik je leren hoe je het zelf kan doen.
Geen enkele ondernemer met ambitie doet het alleen. Advies vragen is de eerste stap naar vooruitgang. Als ik alles geef om te helpen, verwacht ik ook dat de adviesvrager er zelf iets mee wil doen. Het hoeft misschien niet zo snel als ik het aanbied, maar het resultaat door verbetering is wel ‘the deal’.
„Aut viam inveniam, aut faciam. „
“Walk it like you talk it “
Voor iedere vraag binnen mijn specialisatie zoek ik een haalbare oplossing. In sommige gevallen moet ik in de loop van mijn loopbaan deze oplossing nog maken. Daarom durf ik zeggen dat ervaring rendeert: Wat werkt wil ik delen.
Je hoeft dus de tijd die ik verloor in studiewerk en uitproberen, niet meer opnieuw te spenderen.
Time is money.
Verloren tijd komt nooit terug. Daarom zoek ik de efficiëntste weg. Voor herstel van mijn auto rij ik naar mijn garagist, die ik graag 50 euro per uur betaal, omdat hij dit sneller kan dan ikzelf. Ik betaalde in de zomer 2021 een aannemer 42 euro per uur: toen hij maar 30 snelbouwstenen op een dag kon leggen, heb ik hem vriendelijk bedankt voor zijn ‘goede diensten’ en veranderde ik van aannemer, die iets duurder is, maar vier keer zo snel metselt.
In mijn begeleidingen als ondernemersklankbord wil ik sneller, efficiënter en effectiever zijn. Omdat de vragen blijven komen in de onderwerpen die ik al jaren volg, lukt me dit wonderwel.
Je hebt dus niets te verliezen.
Een beller is sneller. (als ik kan opnemen).
Maar een e-mail wordt altijd beantwoord.
Beloofd
Je kan op me rekenen.
Liefst was ik ooit Top Gun piloot geworden.
Dit is er nog niet van gekomen😊 .
- Ik werd wel na een uitgebreide opleiding gebrevetteerd paramotorpiloot.
- Telkens ik vertrek bereid ik me goed voor met een securitycheck.
- Om te vliegen moet ik de vaste grond durven loslaten.
- Eenmaal in de lucht vertrouw ik op mijn parachute en mezelf.
- Voor ik ga landen, kijk ik of de windrichting niet is veranderd.
- En het liefst vlieg ik tussen ervaren piloten om ervaringen uit te wisselen.
Eigenlijk is vliegen een beetje ondernemen,
maar dan net iets anders.
“Minds are like parachutes, they work best when they’re open. ”