Ondernemingen die in 2021 minstens € 7.500 (nvdr: op jaarbasis) aan energie-uitgaven hadden,
komen in aanmerking

 • voor een steun van 25% op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies (nvdr: je moet dus verliezen aantonen) en tot maximaal € 500.000 per kwartaal.
 • Voor meer energie-intensieve bedrijven bedraagt de steun 30% op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal € 4.000.000 per kwartaal en
 • ondernemingen in gevoelige sectoren kunnen een steun genieten van 35 % op de energiemeerkost, beperkt tot 80% van hun operationele verlies en tot maximaal € 7.500.000 per kwartaal.

Er is ook een overbruggingslening voorzien

 • met eerste 12 maanden geen aflossing noodzakelijk
 • en een aflossing binnen de 24 of 36 maanden.

Tenslotte is er ook 100 miljoen voorzien voor advies rond energietransitie. Dit is dus geen investeringssteun, maar om je begeleiding te betalen.

Tip 1:
Neem tijdig contact op met je boekhouder, want als je je operationele verliezen moet aantonen, is er veel werk aan de winkel om de aanvraag tijdig binnen te krijgen.
Tip 2:
Bij een overbruggingslening maak je best al een liquiditeitsbegroting, want de termijn is redelijk kort. Voor heel wat bedrijven, die dit aanvroegen nav Corona,  valt dit nu zwaar op de resultaatrekening.

Nog een paar aandachtpunten: Er gelden strikte voorwaarden om beroep te kunnen doen op deze steun.

 1. Zo zal het bedrijf moeten bewijzen dat ze vóór de crisis voldoende (nvdr: ??) gezond was en
  vandaag operationele verliezen lijdt door de energiecrisis.
  Concreet moet het gaan over meer dan een verdubbeling van de energiekosten in het vierde kwartaal 2022 ten opzichte van 2021.  (nvdr: als je besparingen deed in de energiekosten door slimme ingrepen, is dit mogelijk een probleem).
 2. Bedrijven mogen in het jaar waarin ze steun ontvangen geen dividenden uitkeren aan aandeelhouders.
 3. Ook mogen zij slechts voor maximaal 35% van de tewerkstelling in dezelfde periode van het jaar ervoor gebruik maken van tijdelijke werkloosheid. 

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.