De bouwsector is zeer kwetsbaar, waardoor je als klant ook kwetsbaar wordt

Samengevat:
Het is bekend dat veel goede kandidaten zich niet aanmelden omdat er gekke eisen staan in de vacature.
‘Gek’ in die zin dat de bestaande medewerkers de eisen niet herkennen als noodzaak om de job goed te doen.
Mensen met veel ervaring zonder het verplichte papiertje of certificaat komen bijvoorbeeld niet aan de bak.
Het is slimmer om die kandidaten wél binnen te pakken en hen te helpen om het verplichte attest te halen.

Veel vacatures geraken niet ingevuld. Hoe kan dat?

Na gesprekken met uitvoerende medewerkers in productieomgeving, heb ik toch een aantal suggesties voor betere vacature beschrijvingen.

 • Een vacature voor een operator (waarom niet gewoon ‘productiearbeider) las ik dat de kandidaten computervaardig moesten zijn. Navraag bij de medewerkers die deze job uitvoeren, leerde me dat ze in de laatste 10 jaar nooit een computerklavier hebben aangeraakt. Waarom staat dit dan in de jobbeschrijving als een drempel tegen kandidaten?
 • Een andere vacature leerde dat de beheersing van de Nederlandse taal absoluut noodzakelijk is. Dit is begrijpelijk in kader van het begrijpen van de veiligheidsvoorschriften (de wetten van de sociale inspectie) en voor goede samenwerking.
  Tijdens de navraag bij de medewerkers op de werkvloer zag ik dat de meerderheid van de medewerkers van buitenlandse afkomst was en totaal niet aanspreekbaar voor overleg. Dit is al meer dan 5 jaar zo. Waarom is er geen opleiding Nederlands voorzien voor nieuw medewerkers? Waarom wordt dit ook niet in de vacature aangeboden?
 • Voor industriële omgeving vraagt de vacature een VGA-attest, een attest heftruck, attest comme ci , attest comme la. Dit is wellicht allemaal verplicht voor verzekering en wetgeving. Werkzoekenden kunnen heel wat attesten gratis verdienen in een opleiding bij de VDAB. Waarom biedt de recruiter niet aan dat kandidaten na de aanwerving deze opleiding krijgen met begeleiding van de collega-medewerkers?

Suggesties in verband met de vacature beschrijving.

 • Laat de vacature beschrijving aub lezen door de bestaande medewerkers: ze weten dikwijls beter dan de baas zelf, welk profiel collega ze nodig hebben.
 • Laat de extra eisen geen extra drempel zijn voor de kandidaten of draai de eis om in een aanbod, zoals hierboven beschreven.

Je verkoopt geen werk,

maar je verkoopt een toffe werksfeer,

die mensen trots maakt om voor je bedrijf/organisatie te werken. 

Meer tips nodig?

 • Motivatie van teamleden verbeteren
 • Geen tijd om alles te lezen, dan kan ik het je komen vertellen op maat van je persoonlijke situatie.
  Consult voor ondernemers. 

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.