dartboard met postit

Het is 2 april: mijn BTW-aangifte is binnen.
Vorig weekend stuurde ik al nog ontbrekende documenten via mail door naar mijn internetboekhouder.
Vandaag kon ik al de aangifte bekijken: het geld voor de BTW-betaling staat klaar.

In 2007 startte ik al met Winbooks: mijn boekhouder liet toe om zelf alle boekingen digitaal te doen van mijn inkomende en uitgaande facturen. De bankverrichtingen moesten nog manueel ingebracht worden. Voordeel was dat mijn balans en resultaatrekening bijna dagelijks (te minsten wekelijks) was bijgewerkt. Telkens mijn Raad van Bestuur vroeg naar de actuele balans, resultaatrekening en begrotingsopvolging, kon ik die met een paar klikken uitprinten of doormailen. Perfect doorzichtig en betrouwbaar, zoals het hoort.

Het is verwonderlijk dat na zoveel jaren, nog zoveel ondernemers maandelijks of trimestrieel met hun pakje facturen naar de boekhouder moeten stappen voor de BTW-aangifte. Na de BTW-aangifte duurt het nog een tijd voor alles is verwerkt in de resultaatrekening en de balans.

Ondertussen is er al veel veranderd: digitaal boekhouden werd internet boekhouden.

De pakketten voor internetboekhouden lezen zelf de facturen: ik leg alle facturen op mijn scanner en stuur de pdf door naar het boekhoudpakket (7 dagen op 7, 24 uur op 24). De herkenningsregels van de facturen zijn zo goed, dat de factuur meestal direct in de juiste kostenrekening wordt gezet.

Je kan facturen rechtstreeks in je boekhoudpakket maken en de bankverrichtingen worden iedere nacht automatisch opgeladen. Op die manier worden alle openstaande facturen snel afgepunt.

Met een internetboekhouding heb ik het beste van 2 werelden.

De beste automatisering staat bij mijn fysieke boekhouder, die kan doen wat hij liefst doet: meedenken en vooruitkijken.
Als de boekhouder nu belt, is het nooit om te zeuren over documentjes, die nog moeten aangeleverd worden.

Voordeel is dat de boekhouder de beschikbare tijd kan benutten aan oplossingen en tips.

  • Loopt de omzet voor of achter op de voorziene begroting? Dan komt er een advies.
  • Zijn de factuurvoorwaarden nog in orde of moeten ze geactualiseerd worden?
  • Er zit achter het facturatieprogramma meestal een automatische invorderingsprocedure (herinnering, aanmaning, in gebreke stelling): het kan allemaal zonder ik er tijd moet in steken.
  • Fiscale en juridische adviezen komen veel sneller, want mijn boekhouder kan er vertrouwen dat alles cijfers betrouwbaar zijn.
  • Mijn bank heeft ondertussen ook het voordeel ingezien: bij de laatste kredietaanvraag kon de KMO-adviseur de meest actuele cijfers doorsturen naar de kredietbeslisser op hoofdkantoor. We konden onmiddellijk onderhandelen over de modaliteiten.

Wilt u ook meer weten dan de fiscus over je bedrijf? 

Als je wilt, kan ik je helpen.
Ik heb een protocol dat uitlegt wat je kan doen voor een feilloze samenwerking met je boekhouder.*

  • Zelf ben ik geen fiscale boekhouder: ik werk er dus liefst mee samen: samen geraken we verder.

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.