Tabel voorstelling van een Vennootschapsbalans

Een ondernemer die wilt weten waar hij staat, opent best een zakelijke bankrekening naast zijn gezinsrekening.

Nog te veel eenmanszaken, zzp-ers, KMO’s, MKBers, vof’s, maatschappen, LV en kleine vennootschappen gebruiken hun gezinsrekening voor hun bedrijfszaken.
Je mist noodzakelijke informatie voor jezelf, werkt moeilijker samen met anderen, maakt het bovendien ingewikkelder privé.

Voordelen van een zakelijke rekening (business rekening / bedrijfsrekening).
Bij externe controle (fiscus, BTW) kan je vlot inzage geven over je zakelijke inkomsten en uitgaven, zonder dat de privé verrichtingen moeten bloot gelegd worden. Je hebt altijd meer duidelijkheid en minder onnodige schommelingen voor jou en je gezin:

 • Je kan maandelijks je zaakvoerdersloon plannen door een automatische betaalopdracht naar je gezinsrekening in te geven. De gezinsrekening wordt dan mooi aangevuld met je loon en dat van je (mogelijk niet meewerkende) partner.  je bepaalt zelf hoeveel loon je maandelijks uit je bedrijf haalt en je past het in de loop van het jaar aan, naargelang de behoefte van het gezin of de mogelijkheden van het bedrijf. Het gezinsbudget is dan duidelijk en voorspelbaar. Grote schommelingen in de resultaten van je bedrijf blijven buitenhuis: minder stress. Hiermee zijn al veel familiale discussies voorkomen.
 • Je ziet bovendien vlot welke facturen er nog betaald moeten worden
 • en welke klanten nog moeten betalen.

Handiger samenwerken met derden:

Boekhoudkundig wordt het ondernemersloon geboekt als een uitgave voor de firma. Je boekhouding is dan perfect transparant dat je overhoudt als vergoeding voor uw ondernemersrisico, eigen middelen en extra werktijd. Voor subsidieaanvragen (VLIF, Vlaio) of financieringsaanvragen bij bank kan je vlot omzetten (70) en kosten (60-61) van referentieperiodes terugvinden en gebruiken om je dossier sterker te maken.

 • Je kan vlot je zakelijke rekening koppelen met toepassingen, die je veel tijd besparen.
  • koppeling met je digital boekhouding (Exact Online, …) Wist je dat bijna alle boekhouders werken met een online boekhouding? Vraag er eens naar.
  • koppeling met je pinautomaat of betaalsysteem van je online webwinkel.
  • koppeling met je verzekeringen, zodat alle zakelijke betalingen zeker in de zakelijke boekhouding zitten.
 • Voor andere bedrijfsadministraties (FAVV) kan je alle kosten of opbrengsten per product of per leverancier snel terugvinden, uitprinten en bijhouden.
 • Indien je door ziekte of ongeluk niet (meer) beschikbaar bent, dan kan je erop vertrouwen dat je belanghebbenden vlot verder kunnen. Je onderneming blijft draaien.
 • De extra kosten voor een zakelijke rekening zijn trouwens fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.

Doe je het toch niet?

Gezinnen die leven met de bedrijfsrekening, hebben meestal geen zicht op het leefgeld van het gezin noch het rendement van hun bedrijf. “Ze eten uit de kassa.” of steken geld in het spaarvarken dat er naast staat.

Er zijn veel manieren om geld uit je vennootschap te halen als loon, huur, tantièmes etc. Wanneer je bedrijfsgeld gebruikt zonder verantwoording als kost, wordt dit gezien als een lening van het bedrijf aan jou persoonlijk.

In boekhoudtermen hebben we het dan eigenlijk over de RC Actief (‘rekening courant’).
Dit is in sommige gevallen tijdelijk verleidelijk om het resultaat fictief op te(fictief) eigen vermogen op poetsen: je laat na om de werkelijke kost van je zaak te tonen in je boekhouding. Bovendien krijgt de zaak een hoger resultaat.

Wanneer uw leveranciers en bank doorhebben dat u geld  ‘leende’ van de zaak om privézaken te betalen, dan kan ‘krediet’ snel omslaan naar ‘schuld’ .

Op dat moment gaan de poppen helemaal aan het dansen.

Je bent toch niet aan het boekhouden voor de fiscus alleen?
Daar valt weinig mee te verdienen.

Indien u echt verder wilt met uw onderneming, dan is de eenmalige kost voor een zakelijke rekening (40- 100 euro) en Codabox (50 euro) te verwaarlozen.
Het voeren van een dubbele boekhouding is iets duurder dan een simpele enkelvoudige boekhouding.

Voor meer inlichtingen en maatwerkadvies kan je me contacteren.
Een beller is sneller 0476911846
Of via mijn mail

(Sorry, ik kan niet opnemen als ik bij een adviesvrager zit, het zou zomaar kunnen dat hoort dat ik bij uw buurman zit).

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.