Net een ondernemer de lijn gehad over een investering. Vanop afstand kijk ik altijd net even anders op zo’n gebeuren.

Voor je de offerte te enthousiast ondertekent, check je best een aantal punten.

 • Komt de offerte en de factuur overeen met wat er afgesproken is tijdens het verkoopgesprek? Iemand dacht een machine te kopen met bepaalde modaliteiten, maar kreeg een lichtere machine geleverd: de ondertekende offerte was ‘net anders’ dan wat besproken was. Het vermogen van de machine was opeens 15% lager.
 • Iemand deed een degelijke prospectie voor aankoop van nieuwe ramen. De winnende offerte werd me doorgestuurd. Wat blijkt nu? Na enige opzoekwerk ontdek ik dat de aannemer eigenlijk een 2-mans verkoopbedrijf was: de uitvoering lieten ze altijd over aan buitenlandse onderaannemers, waar je niet mee kan praten of overleggen. Bovendien zat het ‘winnend bedrijf’ in slechte papieren: de gepubliceerde bedrijfscijfers toonden dat de garanties erg in vraag konden gesteld worden.
 • Iemand kocht een groot project met duidelijke betaalafspraken: noodzakelijke materialen moesten bij levering direct betaald worden. Voor deze opdrachtgever werden echter de materialen echter bij de leverancier-uitvoerder geleverd en toch direct door gefactureerd. Na betaling bleef de uitvoering nog meer dan 6 maanden uit. De opdrachtgever staat machteloos.
 • Iemand kocht voor 8OOO euro een aanpassing in zijn bedrijfskantoor. De uitvoering was zeer gebrekkig. Bij klacht wou de aannemer niet reageren. Een ingeschakelde advocaat kostte 5000 euro en de procedure kan nog meer dan een jaar lopen. De frauderende leverancier rekent er gewoon op dat 99% van de ontevreden klanten nooit de moeite gaan doen om de schade te recupereren.
 • Een ondernemer krijgt een water-ontsmettingsinstallatie op proef. X dagen nadien krijgt hij al een factuur opgestuurd “omdat de proefperiode was verlopen en de verkoper had doorgegeven dat de verkoop was gerealiseerd.
 • ….. en zoveel meer. (ik heb al een lange checklist gemaakt)

Een goed aanbod is verschillende dagen geldig. 

 • Laat je niet overdonderen om onmiddellijk te tekenen.
 • Overleg met referenties en andere klanten, waar je moet op letten.
 • Je kan de offerte altijd aanvullen met bijkomende voorwaarden en schadevergoedingen voor het geval de voorwaarden of afspraken niet gevolgd worden.
 • Kijk zeker na hoe de leverancier er voor staat: in een aantal gevallen kan je zelfs een inhoudingsplicht hebben om de factuur te betalen.
 • Zakelijke afspraken voelen niet altijd aan als ‘vriendelijk’.
  Maar als je beseft hoeveel weken of maanden je moet werken om een opgelopen schade met netto winst terug te verdienen, dan weet je waar je prioriteit zit.

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.