16 rijen mais graan in een kolf

Als je de wetgeving van de biobrandstoffen bekijkt, dan valt het op dat korrelmaïs steeds belangrijker wordt voor de productie van energie.

Biobrandstoffen worden geproduceerd uit verschillende soorten biogrondstoffen, die meestal afkomstig zijn van hernieuwbare plantaardige materialen. Hier zijn enkele veel voorkomende biogrondstoffen die worden gebruikt om verschillende soorten biobrandstoffen te produceren:

  • Biodiesel:

    • Plantaardige oliën zoals koolzaadolie, sojaolie, zonnebloemolie, palmolie en jatrophaolie.
      Koolzaadolie kwam vooral uit Oekraïne, maar door de Kremlinoorlog is de import steeds onzekerder.

De andere  oliën komen meestal met grote zeeschepen van buiten Europa. De discussie gaat vooral over de bossen die ontgonnen worden om soja- en palmolie te produceren. Mogelijk gaan de ecologisten ook vragen stellen bij de CO2-emissie van deze transporten.

    • Dierlijke vetten en gebruikt frituurvet. Tegenwoordig komen grote olietankers vanuit bijvoorbeeld India (kroepoekfabrieken) in de Vlaamse havens om gebruikt frituurvet te leveren.
    • Afvaloliën en -vetten. In de Europese havens (grootste ter wereld) worden de zeeschepen verplicht om hun gebruikte oliën te lossen om lozing en vervuiling te voorkomen.
  • Bio-ethanol:

    • Suikerhoudende gewassen zoals suikerriet, sorghum en suikerbieten. Suikerriet en sorghum komen meestal van buiten Europa. De teelt van suikerbieten is op zijn retour in onze contreien.
    • Zetmeelrijke gewassen zoals maïs, tarwe en aardappelen. De tarwe markt wordt ook beïnvloed door de Kremlinoorlog en de aardappelmarkt is in 2023 ongezien duur. Er kwamen wel een paar grote zeeschepen (60.000 ton?) toe vanuit Oekraïne met averijgraan, maar die werd niet verwerkt in de bioethanol, maar ging naar de biogasinstallaties.
    • Cellulose-rijke materialen zoals houtsnippers, stro, gras en andere lignocellulose-biomassa. Het blijft de vraag of de import van houtsnippers uit bijvoorbeeld Canada en Scandinavië nog lang zal aanvaard worden als ‘biogrondstof’. Nu de Northwest Territories in Canada al 9 (!)maanden in brand staan, zal Canada zelf misschien de boskap voor Europese biobrandstof stopzetten.
  • Biogas:

    • Organisch afval zoals voedselresten, tuinafval en dierlijke mest. De overschotten van dierlijke mest daalt snel, nu de veehouderij in onze contreien in mekaar klapt door de stikstofdiscussie.
    • Energiegewassen zoals maïs, grassen en algen.

Als je de andere biogrondstoffen in de biobrandstoffen nader bekijkt, kan je verwachten dat het aandeel mais voor biobrandstoffen snel zal stijgen.

Bovendien heeft Europa een plan om het gehalte biogrondstoffen geleidelijk aan te verhogen. Men spreekt van B7 (7%) en B10 (10%) biobrandstoffen.

Tenslotte is de markt van de aardolie: bij een hogere olieprijs, is de inmenging van bio grondstoffen zoals mais steeds economisch te verantwoorden.

Alles bij mekaar geteld zorgt de milieustrategie van Europa voor een grotere markt voor energiemais als grondstof. Het is alleen nog even de vraag of de media en de consument de achtergrond gaan begrijpen. 

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.