Als kleine ondernemer in België  kan het belastingstelsel soms overweldigend zijn. Begrippen zoals belastingvermindering en belastingkrediet worden vaak door elkaar gehaald. Het is echter cruciaal om deze verschillen te begrijpen, zodat je maximaal kunt profiteren van de fiscale voordelen en je belastingdruk kunt verlagen. Laten we deze termen eens nader bekijken.

Wat is belastingvermindering?

Belastingvermindering is een bedrag dat je kunt aftrekken van de belasting die je verschuldigd bent. Het vermindert je totale belastinglast, maar er zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

  • Vermindert de verschuldigde belasting: Als je recht hebt op een belastingvermindering van €500 en je moet oorspronkelijk €2000 aan belastingen betalen, dan betaal je uiteindelijk €1500.
  • Geen terugbetaling: Belastingvermindering kan nooit resulteren in een terugbetaling. Als je belastingvermindering groter is dan het te betalen bedrag, gaat het overschot verloren. Heb je bijvoorbeeld een vermindering van €2000, maar je bent slechts €1500 verschuldigd, dan verlies je de resterende €500.

Wat is belastingkrediet?

Belastingkrediet is vergelijkbaar met belastingvermindering, maar kan nog voordeliger zijn:

  • Verlaagt de verschuldigde belasting: Net als belastingvermindering verlaagt een belastingkrediet het bedrag dat je moet betalen. Als je een krediet van €500 hebt en je bent €2000 verschuldigd, dan betaal je uiteindelijk €1500.
  • Mogelijkheid tot terugbetaling: Het grootste voordeel van een belastingkrediet is dat het kan resulteren in een terugbetaling. Als je belastingkrediet groter is dan het verschuldigde bedrag, krijg je het verschil terugbetaald. Heb je bijvoorbeeld een krediet van €500, maar je bent slechts €300 verschuldigd, dan krijg je de resterende €200 terug.

Voorbeelden in de Praktijk

  • Belastingvermindering: Denk aan hypothecaire leningen.
  • Belastingkrediet: Uitgaven voor kinderopvang geven vaak recht op een belastingkrediet. Als het krediet hoger is dan de verschuldigde belasting, ontvang je het verschil als terugbetaling.

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.