iedereen heeft op termijn een vervanginkomen nodig

Er is veel nood aan uitvoerende medewerkers. 
Vanuit het besef dat 10% van de Vlamingen te laag geletterd zijn om een vacaturetekst te lezen of een motivatiebrief en cv te schrijven, 
is er een andere aanpak nodig. 
Veel HR-specialisten houden hier te weinig rekening mee.

 

Protocol: Van bekendmaking tot behoud van uitvoerende medewerkers

  1. Bekendmaking van de vacature (Laat zien dat we het simpel houden!)

– Geen ellenlange vacatureteksten. Hou het kort, krachtig en menselijk. Bijvoorbeeld: “Op zoek naar een leuke job? Geen ervaring? Geen probleem! Wij leren je alles wat je moet weten. Als jij hard wil werken, zorgen wij voor de rest.”

– Gebruik kanalen die ze echt lezen. Flyers in lokale winkels, berichten in sociale media groepen en WhatsApp. Maak het vooral persoonlijk: “Ken je iemand die een nieuwe job zoekt? Stuur ze onze kant op!”

– Geen diploma’s vereist! Het enige wat we nodig hebben is een gezonde werkhouding. Laat dat duidelijk zijn: “Het enige papiertje dat je moet hebben, is je rijbewijs… en dat is zelfs niet verplicht.”

  1. Sollicitatieprocedure (Zo simpel als mogelijk)

– Geen cv’s of motivatiebrieven. We willen geen rompslomp. Bel ons gewoon op of stuur een berichtje via WhatsApp met je naam en telefoonnummer. Dat is het!

– Bel ze terug binnen 24 uur. Dit laat zien dat we snel schakelen en geen tijd verspillen. Houd het luchtig en persoonlijk: “Hey, leuk dat je interesse hebt! Zullen we eens afspreken voor een babbeltje en een koffie? Dan zien we of er een klik is.”

– Locatie voor het gesprek: Doe het op de werkplek zelf, zodat ze meteen een indruk krijgen van de omgeving en de collega’s. Zorg dat er goede ambassadeurs-medewerkers aanwezig zijn, die kunnen vertellen wat er tof is om hier te werken.

  1. Sollicitatiegesprek (Koffie, geen kruisverhoor!)

– Geen stress. Maak het geen formeel gesprek, maar een kennismaking. Vraag dingen zoals: “Wat doe je graag? Heb je al eens iets in deze richting gedaan? Wat zou je willen leren?”

– Vaardigheden op een andere manier meten. Vraag wat ze doen in hun vrije tijd of welke klusjes ze thuis doen. Zo kom je snel te weten of ze handig zijn zonder hen een technische test te geven.

– Geef duidelijk aan wat je verwacht: “Wij zorgen voor de juiste begeleiding. Jij komt op tijd, toont inzet, en leert gaandeweg. Deal?”

–  Stel onmiddellijk een buddy aan, die er moet voor zorgen dat de nieuwe medewerker op alle praktische vragen een antwoord krijgt, zodat hij/zij snel de weg vindt en zich thuis voelt.

– Humor is altijd goed: “Oh, en de belangrijkste regel hier: nooit de laatste koffie inschenken zonder een nieuwe pot voor de collega’s te zetten. Dat gaat je meer credits opleveren dan welk diploma ook.” “Diploma’s laat je maar op school liggen: wij zorgen er wel voor dat je hier je vak leert”.

  1. Onboarding (Het echte werk begint!)

– Dag 1: Direct actie. Laat ze meteen aan de slag gaan, met een eenvoudige taak en onder begeleiding van een collega-buddy. Niets is zo demotiverend als de eerste dag doorbrengen met administratie of in eenzaamheid.

– Persoonlijke begeleiding. Koppel elke nieuwe medewerker aan een ‘buddy’. Dit is iemand die al langer in het team zit en die hun eerste aanspreekpunt is.

– Kleine viering: “Hey, eerste dag overleefd? Top! Hier is een koekje, je hebt het verdiend.” Kleine gebaren maken een groot verschil.

  1. Behoud van medewerkers (We blijven zorgen!)

– Blijf praten. Vraag regelmatig hoe het gaat. Dit kan informeel tijdens de lunch: “Alles nog goed? Nog vragen? Laat maar weten!”

– Groei en leren. Zorg voor een eenvoudige manier waarop ze kunnen aangeven wat ze nog willen leren of proberen. Dit kan via een kort gesprek of een informeel appje. Aan evaluatie- of functioneringsgesprekken verlies je geen tijd: de uitgespaarde tijd, kan je eens trakteren in de bedrijfsbar of in een café in de buurt.

– Waardering tonen: “Je hebt vandaag een hele hoop gedaan, bedankt! En die pot koffie stond er wéér dankzij jou!” Humor helpt om die waardering luchtig, maar oprecht over te brengen.

– Flexibiliteit en sfeer: Zorg dat de werkplek aanvoelt als een plek waar ze zichzelf kunnen zijn en dat er ruimte is voor plezier. Bijvoorbeeld een uurtje borrelen of gewoon een vrijdagmiddag waar de radio op de juiste zender met goeie muziek opstaat.

Je kan je familie en vrienden wellicht helpen, door dit bericht te delen.