De wereld verandert, en oude normen en waarden schuiven op. Ooit vaste afspraken staan onder druk, en wat vroeger als vanzelfsprekend gold, is dat niet meer. De redelijkheid of de rechtvaardigheid is al lang zoek. Het systeem zal zich niet aanpassen. Er is geen geld, er is teveel propaganda om de leugen te verdedigen.
Of je nu werknemer of werkgever bent, iedereen moet een nieuwe koers bepalen om toekomstbestendig te blijven. Zoals een bekend gezegde luidt: “Op de wind van gisteren kan je niet zeilen.” Dit betekent dat je als individu en organisatie alert moet zijn, je moet aanpassen en zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Voor Werknemers: Bouw aan Jouw Eigen Sociale Veiligheid

Werknemers moeten in deze dynamische tijd hun eigen sociale veiligheid actief vormgeven. Waar vroeger vaste contracten en pensioenplannen de zekerheid boden, zijn werkzekerheid en sociale vangnetten minder vanzelfsprekend geworden. Als er geen nieuwe regering komt, gaan veel zekerheden op de schop.
Hier zijn enkele tips om hierop in te spelen:

  1. Blijf leren en ontwikkelen: Bijscholing en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden zijn geen luxe, maar noodzaak. Investeren in je kennis en ervaring maakt je niet alleen waardevoller voor je huidige werkgever, maar biedt ook kansen elders. Focus je op daadwerkelijk taken: er zijn al te veel plannenmakers, die zelf niets kunnen.
  2. Netwerk en verbreed je horizon: Een sterk netwerk kan een buffer vormen in onzekere tijden. Maak connecties binnen en buiten je vakgebied. Dit kan niet alleen je kansen op nieuwe werkopties vergroten, maar ook zorgen voor meer sociale veiligheid. Vervang je verloren tijd op social media om mensen te ontmoeten met dezelfde problemen: ze kunnen je hun oplossing geven ter inspiratie.
  3. Denk aan financiële buffer: Sociale veiligheid begint ook bij een gezonde financiële basis. Probeer zoveel mogelijk je bestaande schulden te vereffenen: iedere euro die je vervroegd afbetaalt, is een besparing. Het voelt lekker wanneer je minder intrest moet betalen dan de inflatie, maar intrest moet je nog altijd betalen. Een kapitaalaflossing is ook bufferopbouw, ook al zie je het niet op je rekening. Probeer een buffer op te bouwen om flexibeler te zijn bij onverwachte veranderingen in werk en inkomen.
  4. Wees je bewust van je arbeidsrechten: Kennis van je arbeidsrechten geeft je zekerheid en handvatten in periodes van verandering. Blijf op de hoogte van je rechten en wees bereid om hierover in gesprek te gaan met je collega’s en syndicale vertegenwoordigers.

 Voor Werkgevers/Ondernemers: Investeren in een onzekere toekomst

Voor ondernemers en werkgevers is het belang van een toekomstgerichte aanpak onmiskenbaar. De omgeving waarin bedrijven opereren verandert snel door regelgeving, schaarste aan resources en economische uitdagingen. Vooral de vraag hoelang vergunningen nog worden verleend, kan de investeringsbeslissingen bepalen. Hoe navigeer je als ondernemer in deze context?

  1. Investeer met terugverdientijd/vergunningstermijn in gedachten: Focus op investeringen die snel rendement opleveren, binnen de termijn waarin je vergunningen nog gelden. Dit zijn meestal kleinere investeringen in energie, water, communicatie. Lange, risicovolle projecten kunnen minder aantrekkelijk zijn als onzekerheid toeneemt. Je bent het verplicht t.o.v. je partner en gezin.
  2. Optimaliseer efficiëntie: Besparingen die direct merkbaar zijn, zoals energiezuinige technologie of efficiënt ingerichte processen, kunnen zorgen voor een beter resultaat op korte termijn. Kijk eens wat je kan besparen op overheidsbijdragen. Wat kan je verdienen door beter te onderhandelen of samen te werken? Dit vergroot je flexibiliteit bij veranderende omstandigheden.
  3. Kies flexibele bedrijfsmodellen: Te veel bedrijven zitten nu ‘locked-in’ een versmachtend systeem, dat ze niet kunnen veranderen. Probeer de organisatie zo flexibel mogelijk te houden. Denk aan tijdelijke contracten, schaalbare bedrijfsprocessen en adaptieve planningen, zodat het bedrijf snel kan reageren op veranderingen in regelgeving of marktvraag.
  4. Investeer in kennis en innovatie: Blijf op de hoogte van veranderingen in jouw sector en zet in op innovatie. Dit doe je best door tijd door te brengen met gelijkgestemde mensen, die je goede tips gunnen en uitwisselen. Door flexibel en innovatief te blijven, vergroot je de overlevingskansen op lange termijn, ondanks beperkingen in vergunningstermijnen.

Blijf voortdurend kijken naar nieuwe kansen

Aanpassingsvermogen is voor zowel werknemers als werkgevers essentieel. Oude zekerheden verdwijnen, en met hen de zekerheden van sociale en economische veiligheid. Door actief en strategisch te reageren op veranderingen, is het mogelijk om zelfs in een dynamische, onvoorspelbare omgeving een weg te vinden. De kunst ligt in vooruitzien, blijven ontwikkelen, en het vermogen om koers te wijzigen wanneer dat nodig is.

De wind van gisteren kan je niet verder brengen, maar door alert te blijven en bewust keuzes te maken, kun je nieuwe, gunstige wind vangen en met volle zeilen vooruit.

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.

Je kan je familie en vrienden wellicht helpen, door dit bericht te delen.