Gecensureerd onderzoek verwijst naar situaties waarin de resultaten van wetenschappelijk onderzoek worden aangepast, beperkt, of niet openbaar worden gemaakt omdat deze resultaten niet in lijn zijn met de belangen van de opdrachtgever, vaak een overheid of andere financier. Dit kan de integriteit van het onderzoek ondermijnen en leidt tot een scheve weergave van de werkelijkheid in beleidsvorming en publieke discussies.

  1. Financiële afhankelijkheid beïnvloedt onderzoek
    Het onderzoek is vaak afhankelijk van financiering door overheden. Dit betekent dat onderzoeksprojecten die niet aansluiten bij beleidsdoelen vaak niet worden gefinancierd, waardoor er een impliciete sturing plaatsvindt richting gewenste uitkomsten.
  2. Politieke gevoeligheid beïnvloedt publicatie
    Bij politiek gevoelige onderwerpen kunnen onwelgevallige uitkomsten worden aangepast, geschrapt, of achtergehouden. Dit bewijst dat wetenschap niet altijd vrij staat van politieke druk.
  3. Lack of transparency in decision-making
    Wanneer onderzoeksresultaten indruisen tegen beleidswensen, beslist de overheid (of andere financier) over de publicatie. Dit proces is niet altijd transparant en kan leiden tot frustratie bij onderzoekers.
  4. Voorbeeld van censuur: aanpassing van rapporten
    Het beschreven geval waarin een rapport via een Woo-procedure (Wet open overheid) werd verkregen en bleek te zijn aangepast zonder medeweten van de onderzoekers, illustreert hoe onderzoek actief wordt gecensureerd.
  5. Beperking van kennisdeling
    Onderzoek dat onderin een lade verdwijnt, draagt niet bij aan het publieke debat of een beter geïnformeerd beleid. Dit beperkt de impact van wetenschap op de samenleving.

Implicaties van gecensureerd onderzoek

  • Integriteit van wetenschap in gevaar: Gecensureerd onderzoek ondermijnt de geloofwaardigheid van wetenschappelijke instellingen.
  • Beleid gebaseerd op incomplete informatie: Door ongewenste resultaten te verbergen, riskeren beleidsmakers besluiten te nemen op basis van een onvolledig beeld.
  • Frustratie en demotivatie bij onderzoekers: De autonomie van wetenschappers wordt aangetast, wat hun motivatie en vertrouwen in het systeem kan schaden.

Vraag eens aan onderzoekers hoe vrij ze nog zijn bij het opmaken van hun rapporten?
Zo kan je zelf je besluit maken.

Je kan je familie en vrienden wellicht helpen, door dit bericht te delen.

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.