
Deze week werd bekend dat 90% van de agrarische ondernemers niet meer verzekerd zijn tegen klimaatrisico’s. De zogenaamde brede weersverzekering, ooit gepromoot als vangnet voor schade door extreme weersomstandigheden, wordt nauwelijks nog afgesloten. Tegelijk zagen we in Brugge hoe een grote brand niet alleen directe schade aanrichtte, maar ook zware indirecte gevolgen had.
Dit roept een fundamentele vraag op:
In welke mate hebben ondernemers zicht op de impact van hun risico’s?
En minstens even belangrijk: Hoeveel is men bereid te betalen om zich hiertegen te beschermen?
De impact van niet-verzekeren
Wie zich niet verzekert, heeft op korte termijn een concurrentieel voordeel ten opzichte van collega’s die wél premies betalen. De besparing op verzekeringskosten kan worden geïnvesteerd in groei of een lagere kostprijs, wat in een markt met scherpe marges een aanzienlijk verschil kan maken.
Een carrière lang niets verzekeren maakt het verschil tussen arm en rijk.
Maar dat concurrentieel voordeel kan snel omslaan in een ramp wanneer een bedrijf wordt getroffen door een extreme weersituatie, een brand, een ziekte-uitbraak of een andere calamiteit. Dan blijft slechts één vraag over: Kan je de klap opvangen zonder verzekering?
Het antwoord is belangrijk voor de ondernemer, zijn/haar gezin, het bedrijf en de hele sector.
Zijn risico’s nog verzekerbaar?
Niet alle risico’s zijn eenvoudig te verzekeren.
- De premies van de brede weersverzekering zijn de afgelopen jaren sterk gestegen, wat veel landbouwers heeft doen afhaken. Met lagere premies kunnen anderzijds de verzekeringsbedrijven stoppen.
- Brandverzekeringen en bedrijfscontinuïteitsverzekeringen worden steeds complexer, met strengere voorwaarden en uitsluitingen. Veel ondernemers betalen premies zonder indekking, omdat ze zich niet bewust zijn van de verzekeringsvoorwaarden.
- Ziekte- en arbeidsongevallenverzekeringen drukken op de loonkosten, wat sommige bedrijven ertoe aanzet om de dekking te minimaliseren.
Voor veel ondernemers wordt de vraag niet alleen ‘Hoe groot is het risico?’, maar ook ‘Is de premie nog betaalbaar?’.
Dwingende verzekering: een oplossing of een bedreiging?
Mocht er een verplichting komen om bepaalde risico’s te verzekeren, dan rijst de vraag of dit effectief bijdraagt aan een stabielere sector.
- Wie betaalt uiteindelijk de rekening? Gaan klanten of de distributieketen solidair reageren en de meerkost accepteren?
- Of kiezen ze voor buitenlandse leveranciers die geen verplichte verzekering hebben en daardoor goedkoper blijven? De wetenschap dat tegenwoordig ‘level playing field’ en ‘fair trade policies’ dode letter zijn in de internationale handel, is weinig bemoedigend.
Dit is een fundamenteel economische en strategische afweging voor elke ondernemer en sector.
Wat kan jij doen?
Ondernemers moeten proactief nadenken over risico’s en de impact ervan op hun bedrijf. Onderstaande risicotool kan helpen om inzicht te krijgen in de potentiële gevaren en de financiële gevolgen.
🛠 Gebruik de tool hieronder en ontdek welke risico’s jouw onderneming bedreigen en hoe je ze kunt indekken.
Let op:
- Tabblad 1 : alle gele cellen zijn vrij invulbaar: je kan dus met je team een bedrijfseigen risico-inventaris maken.
- Tabblad 2: voor de afweging zou je eigenlijk moeten beschikken over schadestatistieken. (quod non).