Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan bij het contacteren van een advocaat om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor je investeert in je verdediging.
Hier zijn enkele aanvullende aandachtspunten om te overwegen:

  • Referenties en aanbevelingen:
    Vraag om referenties of aanbevelingen van vrienden, familieleden, collega’s of andere professionals die mogelijk ervaring hebben met bepaalde advocaten in gelijkaardige procedures. Persoonlijke aanbevelingen kunnen waardevol zijn bij het vinden van een betrouwbare en bekwame advocaat.
    Maar een ‘neef van de vrouw van de bankier’ is geen referentie. In de praktijk gebeurt dit te veel.
  • Online onderzoek:
    Doe online onderzoek naar de advocaat (bijvoorbeeld via advocaat.be ) voordat je contact opneemt. Bekijk de website van de advocaat, lees zijn blogs en publicaties over het onderwerp,  controleer professionele profielen op sociale media en lees eventuele beschikbare beoordelingen of getuigenissen. Dit kan je een idee geven van de achtergrond en reputatie van de advocaat. Je vakorganisatie kan hier ook meer informatie over geven.
  • Controleer conflicterende belangen:
    Voordat je je zaak bespreekt, moet je informeren of de advocaat of iemand van het kantoor conflicterende belangen heeft. Je kunt dit doen door de advocaat te vragen of het kantoor ooit voor de tegenpartij heeft gewerkt of momenteel voor hen werkt. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de advocaat volledig onpartijdig kan zijn bij het behartigen van jouw belangen. Je kan dit eenvoudig via email laten bevestigen.
    Je hoofd zit vol van frustratie: het is een gigantische valkuil als je je zaak al begint toe te lichten  als je nog niet eens weet of je veilig zit of net bij de advocaat van de duivel. 
    Let op: succesvolle advocaten die een paar keer succes hadden tegen je tegenpartij, worden heel dikwijls door de tegenpartij ingekocht als verdediging voor volgende zaken.
  • Vraag om een inschatting van de slaagkansen:
    Een ervaren advocaat moet in staat zijn om een realistische inschatting te geven van de slaagkansen van jouw zaak op basis van de informatie die je verstrekt.
    Vraag om een eerlijke beoordeling van de sterke en zwakke punten van je zaak, zodat je realistische verwachtingen kunt hebben. Als er geen zwakke punten in je zaak worden teruggegeven, moet je alert zijn.
    Als het zo eenvoudig was, dan had je zelf wel al je gelijk gehaald in de onderhandeling.

Advocaten hebben een inspanningsverbintenis, geen resultaatsverbintenis. Je betaalt dus voor hun inspanningen en werk. Dit maakt het ook interessant voor sommige advocaten om het spel in gang te steken.

  • Bespreek de procedure, timing en kosten:
    Vraag de advocaat naar de procedure die gevolgd zal worden: meestal heeft hij al een procedure uitgeschreven voor andere adviesvragers, zodat je dit later altijd opnieuw kan lezen. Een mondeling uitleg over het stappenplan ben je al vergeten zodra je het advocatenkantoor verlaten hebt.
    Vraag naar de verwachte tijdsduur van de zaak : Gedurende heel die tijd word je mogelijk gegijzeld door de tegenpartij en kan je niet verder met je onderneming. Als je zaak pas over een jaar op de gerechtelijke rol (kalender) wordt gezet, dan ben je tot die tijd niet geholpen.
    Vraag naar een schatting van de kosten.
  • Basisregel:
    Je rechten terugwinnen is in meerdere gevallen stukken duurder dan het onrecht ondergaan.
    Sommige tegenstrevers staan er voor bekend dat ze ‘meer geld hebben dan jij’ om te blijven procederen in hoger beroep, allerlei procedurefouten in te roepen en uiteindelijk altijd winnen. 
    Luister dan ook als je dit advies krijgt van je advocaat. “Het is wat het is: leer er maar mee leven.” 

Door zorgvuldig onderzoek te doen en vragen te stellen , “kan” je de kans vergroten om een advocaat te vinden die geschikt is voor jouw specifieke juridische behoeften.

Wil je hier meer over weten?
Ik kan je vertellen hoe ik het aanpak en wat ik er (tot schade en schande) zelf tot nu toe van leerde.
Ik kan je referenties geven, die wel werken.

Your Content Goes Here

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.