https://www.das.be/nl/ondernemer/rechtsbijstand-onderschrijven

Alle ondernemers moeten voldoen aan een onoverzichtelijk kluwen van wetten en reglementeringen.

Iedereen doet zijn best om er zoveel mogelijk aan te voldoen. 
Maar wie de administratie- en registratie-eisen wilt voldoen, komt tijd en kennis tekort.
Je hebt eigenlijk geluk als je nog niet aangevallen bent. 

Grote bedrijven en multinationals  hebben hiervoor een leger aan medewerkers en advocaten om de papieren in orde te houden. Bij iedere wijziging kunnen ze gerenommeerde advocatenkantoren en de deskundigen inschakelen om een dossier op te maken, waarvan de ondernemer zelf amper iets begrijpt. Maar het werkt.

KMO’s en kleine zelfstandigen moeten uit gelijkheidsbeginsel voldoen aan dezelfde eisen, maar hebben onvoldoende middelen om zich te verdedigen. Als er geen syndicale ondersteuning voor persoonlijke begeleiding is, staat de ondernemer alleen.

Bij controle worden immers regelmatig zaken geëist boven de wet. Als ondernemer kan u dit niet weten.
Dit maakt verdediging tegen boetes en schadeclaims moeilijk. Als er geen provisie of spaargeld is, kan dit het einde betekenen van uw onderneming.

Daarom is een rechtsbijstandverzekering een onvermijdelijke noodzaak geworden.

 • Neem nu contact op met uw verzekeringsmakelaar en vraag hem de voorstellen van verschillende verzekeringsmaatschappijen.
 • Lees goed welke zaken in behandeling wél en niet worden aangenomen. Tot welke bedrag vergoedt de rechtsbijstandverzekering de juridische ondersteuning. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen kan u een polis nemen die meer dan 25.000 advocatenkosten vergoedt. Neem dan de ruimere polis, want het wordt steeds duurder. (meer zaken en meer complexe dossiers).
  • Reken deze noodzakelijke terugkomende kosten voor deze polis mee in uw kostprijsberekening van uw diensten en goederen.

Aandachtspunten: 

 • bereid je voor het slechtste en hoop voor het beste.
 • zorg dat je voldoende geld vrij hebt om je juridische verdediging te financieren.
 • zorg dat je de juiste gespecialiseerde advocaat inschakelt (een neef of kennis met goede bedoelingen helpt je niet vooruit).
 • zoek in je netwerk mensen die wél de weg kennen.
 • zoek collega’s die ook aangevallen worden om ervaringen uit te wisselen.

Links voor abonnees van mijn maandelijkse nieuwsbrief

 1. Genoeg geld verdienen om rechten en plichten in stand te kunnen houden en je te kunnen verdedigen.
  Teveel ondernemers kunnen juridische ondersteuning niet betalen om onrecht terug recht te zetten: vroeg of laat zijn ze ‘het haasje’.
 2. Waar moet je opletten als je op zoek bent naar een rechtsbijstandverzekering?
  Koop niet de eerste beste rechtsbijstandverzekering, die je aangeboden wordt: je weet wel hoeveel je betaalt, maar niet of je verdedigd wordt. Het is een handel.
 3. Waar moet je opletten als je op zoek bent naar een advocaat?
  Een advocaat die alle domeinen van rechtsleer kent, bestaat niet. Ik waardeer het altijd als een advocaat eerlijk zegt dat hij/zij iets niet doet en doorverwijst naar een gespecialiseerd advocaat.
 4. Hoe contacteer je best een advocaat, om te voorkomen dat je verkeerd zit
  Als je niet oplet, vertelt je je verhaal aan de advocaat van de tegenpartij. De wereld is klein, en heel dikwijls heeft de grotere tegenpartij al de sterke advocaten ingehuurd. Verschillende keren meegemaakt.
[ssba-buttons]

Geen tips meer missen?

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Je privacy is 100% gegarandeerd.